Sokownik do owoców

Już niedługo przed nami kolejny sezon owocowy. Jeżeli  chcemy zaopatrzyć nasze spiżarnie i kuchnie w przepyszne i zdrowe soki owocowe warto przyjrzeć się bliżej urządzeniom, które na to ułatwią. Taki urządzeniem będzie z pewnością sokownik do owoców.

Na rynku jest wiele modeli sokowników. Ale bez względu na to jak wyglądają i ile kosztują, zasada ich działania jest taka sama, czyli gorąca para przenika przez owoce w sokowniku i wywołuje wydzielanie z nich soku. Każdy sokownik dostępny w sklepach składa się z czterech głównych części, są to: naczynie na wodę, pojemnik na sok, pojemnik na owoce, pokrywa górna.

Za pomocą sokownika do owoców możemy zrobić sok właściwie z każdego miękkiego owocu: truskawek, malin, jeżyn, porzeczek, jabłek, śliwek, gruszek, owoców leśnych, owoców tropikalnych. Od wielkości i pojemności sokownika będzie zależeć czas, jaki musimy przeznaczyć na wykonanie soku. W każdym bądź razie gotowanie jednej porcji soku może potrwać od 1 do 2 godzin.

Do dolnego naczynia naszego nowego sokownika wlewamy wodę, na nim ustawiamy część środkową sokownika, do którego będzie spływał nasz sok. Najczęściej właśnie środkowa część wyposażona jest w rurkę, którą do wnętrza sokownika będzie przechodzić gorąca para wodna. Na tym zbiorniku układamy kolejny pojemnik z owocami. Łatwo go rozpoznać, ponieważ będzie cały podziurkowany, a w jego środku będzie widoczny otwór. Do tego otworu wstawiamy dziurkowany cylinder, który chroni owoce przed wpadnięciem do niższej części sokownika. W tym pojemniku kładziemy owoce i przykrywamy górną pokrywą.

Po ok. pół godzinie gotowania pojawia się pierwszy sok. Z sokownika wprowadzamy go do odrębnego naczynia, najlepiej z dzióbkiem. Ułatwi to nam potem rozlewanie soku do odrębnych naczyń. Gdy otrzymamy już cały sok, wsypujemy do niego dowolną ilość cukru, mieszamy i gotujemy. Z owoców, które nam zostaną po przygotowaniu soku warto zrobić dżemy czy przeciery owocowe.

Related Articles

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *